Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korela chocholatá - něco o papoušcích

Korela chocholatá-nyphus holandicus

 

 Výskyt
Vnitrozemní oblasti Austrálie.
Velikost
Přibližně 30 až 32 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
U ptáků divoké formy je rozdíl v pohlaví patrný na intenzitě zbarvení. Samečkové mají převážně žlutou hlavu a líce, kdežto u samiček je žlutá barva sotva patrná.
Povaha
Korely jsou velice společenští ptáci, kteří se navzájem většinou výborně snášejí. Také s jinými druhy vycházejí dobře, dokonce i s menšími a slabšími. Neměly by však být v jedné voliéře s jinými druhy papoušků, hlavně ne s agresivními jedinci. Při nedostatku ptačí společnosti se mladá korela upne na lidského ošetřovatele. Chceme-li ji chovat doma v kleci, musíme si vybrat mládě a věnovat mu mnoho pozornosti.
Chovatelské zařízení
Korely můžeme chovat v prostorných venkovních voliérách, ale i v pokojových voliérách a v klecích. Klec však musí být dostatečně velká a bidélka musí být umístěná tak, aby si korela nepoškodila chocholku o strop klece. Počítejme s tím, že korela umí výborně používat svůj zobák, a pokud by pletivo nebo mříže nebyly dostatečně silné a pevné, rychle se dostane z klece či voliéry ven. Vzhledem k jejímu zobáku také nemá smysl voliéru osazovat zelení. Je velice důležité, aby tito ptáci měli dostatek prostoru, a nepoškodili si tak chocholku a dlouhý ocas.
Klimatické podmínky
Korely jsou celkem odolní ptáci. Můžeme je nechat přezimovat ve venkovní voliéře, pokud se mohou uchýlit před mrazem, větrem a vlhkem do krytého přístřešku.
Potrava
Dobrým základem pro tyto roztomilé ptáky je hrubé krmivo pro menší papoušky. Tato směs se skládá z různých odrůd prosa, loupaného ovsa, slunečnicových semínek a konopí. Kromě toho si korely také rády vezmou čerstvé zelené krmení a ovoce. Dobře přijímají také proso v senegalských klasech. Vaječnou směs jim dáváme v malých množstvích hlavně v období hnízdění. Tito ptáci rádi klovají, a občas jim proto dáváme větvičky z ovocných stromů nebo tenké vrbové větvičky. Vždy musí mít k dispozici dostatek písku na trávení, aby se jím mohli kdykoli zásobit.
Denní činnost
Korely jsou společenští, činorodí ptáci, kteří rádi šplhají, klovají a neustále se „baví" s jedinci stejného druhu. Korely se mohou naučit napodobovat lidský hlas, ale rozhodně nejsou geniálními imitátory. Zacházíme-li s nimi správným způsobem, dají se výborně ochočit. Korely se rády nechají rosit vlažnou vodou z jemného rozprašovače.
Hnízdění
Odchov korel nebývá tolik náročný. Hnízdo si korely stavějí v uzavřené hnízdní budce. Velmi vhodná je hnízdní budka o výšce 35 až 38 centimetrů s průměrem vletového otvoru 7 až 8 centimetrů. V závislosti na samičce a na její kondici se snůška skládá ze tří až devíti bílých vajec (průměrně 4 až 6).
Samička sedí na vejcích 18 až 21 dnů a střídá ji i sameček. Mláďata krmí oba rodiče, ale spíše samička. Asi po čtyřech až pěti týdnech z hnízda vylétají první mláďata. Rodiče je ale ještě přikrmují až do stáří sedmi až osmi týdnů, kdy už jsou zcela samostatná.
Během celé hnízdní periody musíme ptákům kromě směsi zrní dávat také vaječnou směs a čerstvé zelené krmení. Ve stáří půl roku jsou korely v podstatě pohlavně zralé. Přesto je lepší počkat s prvním hnízděním ještě aspoň půl roku. Předtím je sameček ještě nedostatečně vybarvený.
Mutace
Z divoké formy (šedivá) vznikly různé velice zajímavé mutace, například bílá a žlutá (s červenýma nebo tmavýma očima), pastelová, straka a perlová.
Zajímavosti
Korely se u dobrého pečovatele mohou dožít deseti i více let.

 

Zdroj:papousek.unas.cz