Jdi na obsah Jdi na menu
 


zebřička

 Úvod

Zebřička se vyskytuje po celé Austrálii s výjimkou většiny pobřežních krajů a Yorkského poloostrova! Jejím dalším místem výskytu jsou souostroví Malé Sundy ( hlavně ostrovy Flores, Sumba, Timor)!

Jsou to ptáci velmi společenští, kteří se povětšinou zdržují v hejnech a to i v době hnízdění! Ovšem i v těchto hejnech si většinou udržují jakýsi řád, společenský odstup a tak například není jedinci trpěno, když se přiblíží k cizímu hnízdu!

 

Chov

Tento plně domestikovaný ptáček, který se tak běžně chová v našich klecích a voliérách je  vhodným pro každého chovatele začátečníka pro svou poměrnou odolnost a nenáročnost! Sám jsem zebřičky začal chovat v poměrně útlém věku společně s andulkami, takže jsem vlastně začínal se stejným sortimentem ptáků, jako většina našich chovatelů!

U zebřiček lze pouhým okem rozlišit jejich pohlaví, i toto může být velkým usnadněním pro chovatele začátečníka, který se pořídí své první ptáčky do chovu! Další jejich výhodou je jejich snadné hnízdění! Tito ptáci mají poměrně vysoký hnízdní pud, hnízdí většinou spolehlivě a bez nějakých větších problémů, či nestability v odchovu mladých! Každý začínající chovatel se tak právě na jejich chovu může naučit znát potřeby svých ptáků, jejich krmný režim, jejich chování, rozpoznat příznaky nemocí a proces hnízdění!! Je to jistě velmi dobrý základ pro to, aby se chovatel později mohl pustit do chovu náročnějších druhů!!

Nikdy jsem nezažil, že by se tito ptáci ochočili způsobem, na jaký jsme zvyklí např. u papoušků, nikdy se mi nestalo, že by se kterýkoliv jedinec nechal ode mne hladit, jako je tomu u gulďáka Pepíčka, jehož foto je zde na těchto stránkách umístěno! Nicméně při šetrném zacházení s těmito ptáky si tito na svého chovatele uvyknou a při přiblížení se ke klecím se nechovají splašeně, divoce, naopak mnohdy náš příchod ke kleci ani neregistrují! Proto mě zaujala zkušenost jedné mladé chovatelky, nedávno zveřejněné na Moderované diskusi na internetových stránkách ifauny a kde tento její příspěvek jen opět dokazuje, že nikdy se nedá přesně paušálně říci, jak se naše ptactvo k nám nakonec bude chovat!

Závěrem k tomuto tématu už chci jen říci, že v  žádném případě  nechci tvrdit, že tohoto ptáčka drží ve svých chovech jen chovatelé začátečníci! To v žádném případě ne, znám spoustu chovatelů, kteří se chovem tohoto milého ptáčka zabývají již několik desítek let!!

Obrazek

Zdroj:megapapouch.estranky.cz