Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rosela pestrá

 Výskyt
Jihovýchodní Austrálie.
Velikost
Přibližně 29 až 33 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Není jednoduché od sebe jednotlivá pohlaví rozlišit. Samičky tohoto druhu mívají matnější zbarvení a někdy také menší zobák. Kromě toho se vyznačují světlejším peřím kolem očí.
Povaha
Nejlepší je chovat pár těchto ptáků. Především samečkové mohou být navzájem velice nesnášenliví a mohou si způsobit ošklivá poranění o pletivo. Stejně jako u předešlého druhu je lepší tyto ptáky nechovat ve společnosti jiných papoušků. Soužití s jinými ptačími druhy (s výjimkou bázlivých a malých ptáků) při dostatku prostoru funguje bez problémů.
Chovatelské zařízení
Tyto ptáky je nejlepší chovat ve venkovní voliéře o minimální délce 2 metry a šířce nejméně 80 centimetrů. Někdy mívají lidé také jednotlivce v pokojové kleci, což je možné, ale pták musí mít pravidelně možnost si protáhnout křídla mimo své obydlí. Tito papoušci rádi klovají a osázení voliéry rostlinami je proto zbytečné.
Klimatické podmínky
Rosely pestré jsou celkem odolné proti chladnému počasí. Pokud má k dispozici vnitřní úkryt před mrazem, není vytápění v zimních měsících nutné.
Povaha
Těmto ptákům dáváme směs semen pro střední papoušky a doplňujeme ji malými kousky ovoce a trochou zeleného krmení. Samozřejmě musí mít možnost se kdykoli zásobit gritem a pískem na trávení.
Denní činnost
Tito nádherní papoušci umějí být velice hluční, pokud mají strach. Mohou vydávat zvuky, které jsou velice nepříjemné na poslech. Jsou to houževnatí ptáci, kteří se za teplých dnů rádi koupou. Jedince chované vevnitř musíme denně rosit rozprašovačem. Mladí ptáci se při dobrém zacházení dají dobře ochočit. Zdržují se ve všech patrech voliéry, ale často je spatříme na zemi, kde si hledají potravu.
Hnízdění
Odchov těchto ptáků obvykle nebývá problematický, pokud spolu dvojice vychází a při první snůšce je nejméně rok a půl stará. Vhodná budka má průměr dna asi 25 cm při výšce 45 cm. Průměrně snášejí 5 bílých vajec, na kterých sedí samička asi 19 až 21 dnů. První dny krmí mláďata samička. Když jsou o něco starší, začne jí pomáhat také sameček. Asi ve věku čtyř až pěti týdnů mláďata vylétají z budky. Pak je rodiče ještě pár týdnů vodí a přikrmují, než se zcela osamostatní. Může trvat rok i déle, než mladí ptáci získají konečné zbarvení.
Mutace
Jsou známé různé mutace, například lutino, pastelová, červená, bělokřídlá a skořicová.-

 

Zdroj : www.papousek.unas.cz